World of Warcraft Shadowlands – Noua expansiune
July 27, 2020Rezumat MGC Starcraft 2 Cup Ediția 1
September 21, 2020Elon Musk Starfleet Academy? Starfleet Academy of the United Federations of Planets din Startrek? Am auzit bine? Da, am auzit bine, si am auzit-o de la un om care face ce spune.
Elon Musk: “We should make Stafleet Academy real”
Asteptam de o viata ca un om puternic sa faca un pas in fata si sa spuna asta. Multi dintre noi cei care suntem pasionati de spatiul cosmic, am gustat din fantezia explorarii spatiale prin seriile Star Trek si StarGate.
Cu cateva saptamanii in urma, Elon Musk, un om deosebit cu o perseverenta si cu o inteligenta extraordinara, a reusit sa faca ceva ce pana acum doar agentiile spatiale ale celor mai puternice state din lume puteau sa faca, si anume, sa lanseze oamenii in spatiu.
Etapa 1. Reducerea costurilor de lansare in spatiu
Elon Musk (CEO al SpaceX, Tesla, TheBoringCompany, SolarCity, Starlink, Neuralink), are o viziune limpede despre viitorul explorarii spatiale. Ca om de afaceri de success, Elon Musk stie ca nu ar putea exista nici un viitor in o pasiune care nu se poate fi sustinuta financiar. Stiind ca cel mai costisitor lucru este fabricarea rachetelor, care pana acum se distrugeau la fiecare lansare, el si-a facut din reutilizarea lor, prioritatea numarul 1.
La momentul actual, o lansare obisnuita a unei Rachete Ariane (folosita de ESA) sau a unei rachete Atlas V (folosita de NASA) costa peste 100 milioane de dolari. O lansare a unei Rachete Falcon 9 (folosita de SpaceX) costa 62 milioane de dolari.
Elon Musk insa, nu se opreste aici. Are in plan fabricarea Starship, o nava spatiala care se spune ca va putea fi lansata in spatiu doar cu 2 milioane de euro. Suna de necrezut, insa dezvoltarea ei este chiar in stadiul de testare.
Etapa 2. Colonizarea planetei Marte.
Planul lui Elon Musk este sa creeze dom-uri cu atmosfera artificiala. De ce dom-uri? Pentru ca pe Marte in primul rand nu este Oxigen, iar in al doilea rand este prea frig.
Energia solara poate fi captata si transformata in energie termica pentru a pastra o temperatura compatibila cu viata. Desemenea, cu energia solara poate fi asigurata si energia electrica.
95.32% din atmosfera planetei Marte este formata din CO2. Cu o vegetatie proportionala in dom, CO2-ul poate fi transformat in Oxigen. Se poate apoi crea un ciclu natural al O si al N in dom, similar cu ce se intampla pe planeta Pamant.
Cu ajutorul reactiei Sabatier, Elon Musk va folosi CO2-ul aflat in atmosfera si pentru fabricarea CH4 (metanului), un combustibil pe care il va folosi la propulsia Starship-ului. Oxidantul, si anume, O2 (oxigenul), va fi obtinut prin electroliza apei, ce se gaseste in cantitati considerabile pe Planeta Marte, in stare solida (inghetata).
Temperatura minima inregistrata pe Marte este -143°C, cea medie -63°C, iar cea maxima 35°C, o temperatura perfecta pentru bronzat.
Temperatura minima inregistrata pe Pamant este -89.2 °C, cea medie 14.9 °C, iar cea maxima 56.9 °C. Nu pare o diferenta extrem de mare.
Daca temperatura medie la ecuator pe planeta Pamant este de 25°C, pe planeta Marte ar trebui sa fie 15.4°C. Adica, atat timp cat ai o atmosfera de respirat, nici nu ai nevoie de surse de caldura.
Alt avantaj al creeri unei baze pe Marte, este gravitatia redusa a planetei. Marte are doar 38% din masa Pamantului, ceea ce inseamna ca gravitatea este mult mai mica, adica este nevoie de o energie mult mai mica pentru a lansa o racheta de pe Marte, sau mai precis, nu va fi nevoie de un Booster. Starship-ul lui Elon Musk va putea ateriza si decola ca si cum un avion ar decola de pe un aeroport, fara nevoia unor rachete extrem de puternice (boostere) ca cele care se folosesc la decolarea de pe Planeta Pamant.
Ce poate face Elon Musk in continuare? Speculatiile Lordului Gri
Etapa 3. Terraformarea planetei Marte.
Teoretic, daca am umple suprafata planetei Marte cu dom-uri care consuma din atmosfera plina de CO2 si produc indeajuns de multa energie pentru a incalzi planeta, pe o perioada foarte indelungata, este posibil. Pana la urma, Marte este si ea in zona Goldilocks.
Etapa 4. Construirea unei nave spatiale colonie pentru explorarea altor sisteme solare
Viteza luminii nu poate fi teoretic depasita. Iar alte sisteme solare ce pot sustine viata sunt la ani lumina. Exista unele teorii care s-ar putea dovedi viabile la un moment dat, cum ar fi, teoria gaurilor de vierme ce presupune creearea unor plieri a paturii spatiu-timp ce va face posibila traversarea instantanee a unor distante de ani lumina in cateva secunde. Sau teoria motorului Alcubierre, ce presupune ca o Nava Spatiala sa creeze inaintea ei un camp de energie negativ ce ar face fizic posibila depasirea vitezei luminii.
Insa pana aceste teorii, sau altele noi, vor deveni viabile, ne ramane singura solutie posibila la acest moment, si anume, creearea unei Nave Spatiale colonie, care se poate autosustine sute de ani. In felul acesta, un sistem solar aflat la 5 ani lumina, poate fi atins in 50 de ani, de a doua generatie care se va naste pe nava (presupunand ca motorul navei este capabil sa calatoreasca cu 10% din viteza luminii).
Elon Musk Starfleet Academy
Poate ne intrebam acum ce cauta un articol de astronomie in un blog de gaming. Pasionatii de gaming si de astronomie deja au de multi ani cateva jocuri in care isi pot trai virtual pasiuniile. Insa una dintre afirmatiile lui Elon Musk ce ne-a captat atentia:
Elon Musk: “The age of jet fighters is over, the age of drone has begin”
Elon Musk mai spune ca cel mai bun avion de vanatoare al armatei americane nu ar avea nici o sansa in fata unei drone. Si initial, am fi putut sa nu fim de accord, pentru ca noi, jucatorii de FPS-uri stim ce inseamna cateva milisecunde delay, datorate controlului de la distanta. Dar, a adaugat apoi “but with its maneuvers augmented by autonomy”. Adica, drona nu va astepta mereu sa ii dai comenzile corecte, trecand astfel pe delay. Se va feri automat de pericole, si astfel, tu, ca pilot de drona greu de doborat, vei avea mai mult mai multe sanse sa iti dobori inamicul.
Domnule Elon Musk, noi gamerii de jocuri Sci-Fi deja ne antrenam de mult timp in spatiul cosmic. Minam, luptam, facem comert. Daca pleci pe Marte, noi cei de la MGC te sustinem si iti tinem pumnii. Daca ai nevoie de piloti de drone, mineri, comercianti, exporatori, oameni de stiinta, sa stii ca suntem aici, suntem pregatiti si vrem sa fim parte in cea mai mare aventura a mileniului nostru. Suntem pregatiti sa devenim Elon Musk Starfleet Academy si sa devenim operatori de drone.
Pana la o recomandare oficiala a liderului nostru spiritual, Elon Musk, recomandam gamerilor nostrii cateva jocuri dedicate explorarii spatiale:
- Mass Effect 2
- Kerbal Space Program 2
- Eve Online.
- Star Citzen
- Elite Dangerous
- No Man’s Sky
Care este parerea voastra despre jocurile enumerate? Ce credeti ca va face Elon Musk dupa colonizarea Planetei Marte?
2 Comments
Daca faci o drona, cu motoare de avion ? Atașată de racheta ? Nu reduci cantitatea de combustibil? Si faci o capsula mai mare? Trebuie regandit
Si motorul de avion va avea nevoie de combustibil, deci nu se va reduce cantiatea de combustibil. Iar motorul de avion nu se foloseste in spatiul cosmic pentru ca un motor de avion are nevoie de aer ca sa arda combustibilul, iar in spatiu nu exista aer. Din motivul asta, toate rachetele cară si combustibilul dar si oxidantul(substanta care face posibila arderea si care in cele mai multe cazuri este Oxigenul).